LLAUNES D’ABANS. TE’N RECORDES?

Sadurní Puigbó, Núria. (2007). Ed: Museu de Badalona.

L’exposició “Llaunes d’abans. Te’n recordes?” mostra 379 envasos i cartells metàl·lics litografiats procedents de la fàbrica Gottardo de Andreis, creada l’any 1905 al número 89 del carrer de la Indústria de Badalona. Juntament amb la Societé Génerale de Cirages Française, fundada el 1877 a Santander, aquesta factoria va ser una de les principals productores d’envasos de metall de tot l’Estat. Durant la década dels vint va arribar a ocupar 1300 treballadors i comptava amb 15 màquines de litografia, una infraestructura que no tenien gaires empreses en aquell moment i que van convertir la fàbrica badalonina en la capdavantera del sector, una posició que mantindria fins el seu tancament l’any 1980.

×T'agradaria tenir algun d'aquests llibres? Posa't en contacte amb el CIAC! (973 676 266 | info@botiguesmuseusalas.cat)

FANTASIES TROQUELADES. CALENDARIS MURALS ENCUNYATS I GOFRATS

Farràs Grau, Francesc. (2008). Ed: CIAC (Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç). Ajuntament de Salàs de Pallars.

Fantasies “Troquelades” vol donar a conéixer el món dels calendaris murals gofrats i encunyats que van ser molt populars al nostre país durant els dos primers terços del segle XX, i que van contribuir, potser més que els grans museus, a conformar la cultura visual i estètica de les classes populars.
Aquest catàleg és el resultat de la primera exposició organitzada i desenvolupada íntegrament pel Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç de Salàs de Pallars (CIAC) l’any 2008.


GASPAR CAMPS

Escala i Romeu, Glòria. (2004). Infiesta editor.

Gaspar Camps i Junyent (Igualada, 1874-Barcelona, 1942) és un dels artistes importants de l’època del Modernisme, període durant el qual realitzà obres d’un exuberant decorativisme art nouveau. Fou considerat el “Mucha català” en referència al parentiu de les seves obres amb les del famosíssim artista txec.
Després dels primers èxits a la Barcelona modernista, la seva carrera continuà a França, on substituí definitivament la seva inicial vocació pictòrica per les arts gràfiques. Fou contractat per una empresa de publicitat, per la qual treballà durant un període de més de 25 anys, i per a la qual realitzà nombrosos dissenys per a cartells i per a tota mena de productes amb finalitat comercial.
Excel·lent dibuixant i colorista, Camps va arribar a un públic molt ampli amb els seus atractius dissenys centrats en la dona, sempre molt femenina i seductora.
Dotat d’una gran capacitat tècnica, Camps forma part de la gran família dels primers professionals de la publicitat gràfica, la dels artistes -dibuixants i pintors- que van posar el seu art al servei de la indústria i del comerç per a la promoció dels seus productes.


DEL PIRINEU A LA PAMPA (SALÀS TRANSATLÀNTIC)

Farràs Grau, Francesc. (2011). Garsineu Edicions. Ajuntament de Salàs de Pallars.

Com diu Arcadi Castilló al pròleg: “...aquest llibre [...] il·lustra el fenomen de l’emigració, un dels comportaments socials que més han marcat la vida de Salàs. D’entrada, podríem dir que amb Salàs Transatlàntic ens trobem davant d’un llibre d’història local, a mig camí de l’assaig i la novel·la, centrat en la descripció detallada de la trajectòria vital d’una bona colla de salassencs que, davant la situació del país i les poques expectatives de millora, travessen l’Atlàntic a la recerca de la prosperitat. Però, pareu atenció perquè sota aquesta aparença de simplicitat s’amaga un veritable llibre d’història, d’història amb majúscules.”


Copyright © 2017 botiguesmuseusalas.cat | Web design by Kiribatis